Nieuw onderzoek naar vuurwerkramp Enschede

Totaal verwoeste woningen in Enschede na de vuurwerkramp. © ANP

Er komt een nieuw feitenonderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Dat hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) in Enschede bekendgemaakt. Het is een van de resultaten van een onderzoek van het afgelopen jaar naar het ontstaan van de ramp.

Het onderzoek zal zich toespitsen op aspecten rond André de V., de man die in 2003 werd vrijgesproken van brandstichting. Bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 vielen 23 doden en bijna 1000 gewonden.

Er zijn altijd onduidelijkheden gebleven over de precieze oorzaak van de enorme ontploffing. Het nadere onderzoek komt onder leiding te staan van het OM Rotterdam. Zij richt zich op de oorspronkelijke tip over de betrokkenheid van De V. en de sporen die op zijn sportbroek zijn gevonden. Ook de wijze waarop de politie is omgegaan met zijn verklaring voor de aanwezigheid van die sporen, wordt nader onderzocht. Hierover zijn vraagtekens gerezen, aldus politie en justitie.

Oorzaak
Er zijn in het feitenonderzoek dat politie en justitie sinds mei 2010 deden naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede, geen feiten of omstandigheden bekend geworden die leiden tot een aanwijsbare oorzaak van de vuurwerkramp.

Korpsbeheerder Peter den Oudsten van de politie Twente zei dat het onderzoek de oorzaak van de ramp niet dichterbij heeft gebracht. 'Dat is uiterst onbevredigend. Mensen zouden ermee geholpen zijn als de oorzaak van de ramp achterhaald zou kunnen worden. Het boek kan nog niet dicht. Dat is te betreuren.'

www.volkskrant.nl

Contact

Peters Advocaten
Willem II Singel 53
6041 HR Roermond

0475-700115
 • Strafrecht

  Strafrecht

  De strafrechtadvocaten van Peters Advocaten richten zich volledig op het nationale- en internationale strafrecht....

  Lees meer
 • Privacyrecht

  Privacyrecht

  Indien u onherroepelijk bent veroordeeld voor een strafbaar feit kan het voorkomen dat er in een later nieuwe feiten....

  Lees meer
 • Mediation

  Mediation

  Mediation

  Lees meer