Mediation

Mediation is het samen met partijen oplossen van een geschil door een neutrale conflictbemiddelaar: de mediator. Deze helpt de conflicterende partijen om op vrijwillige basis te onderhandelen om zo zelf tot een oplossing van hun conflict te komen. Met andere woorden, proberen zo snel mogelijk de verhoudingen te normaliseren waardoor ingewikkelde procedures en juridische steekspelen achterwege kunnen blijven. Zo’n oplossing kan bereikt worden in zowel persoonlijke als zakelijke kwesties. Dit betekent dan ook dat mediation toegepast kan worden in de relationele sfeer (o.a. echtscheidingen en burenruzies), maar ook in zakelijke kwesiees waar het bijvoorbeeld om uitleg en uitvoering van contracten of arbeidsovereenkomsten gaat.

In een procedure bij de rechter over dergelijke zaken kan het zo zijn dat de partijen na de uitspraak beiden niet tevreden zijn. Sterker nog, vaker komen de partijen in een nog meer conflicterende situatie tegenover elkaar te staan. Natuurlijk kan uiteindelijk een mediation ook mislukken, echter is dit dan wel al na een paar gesprekken duidelijk. In tegenstelling tot een jarenlang slepende procedure bij de rechter.

Voordelen van mediation in het kort:

  Desnelheid waarmee deprocedure gepaard gaat
  Kostenbeheersing
  Een actieve rol van de partijen
  Informele procedures én ruimte voor creatieve oplossingen

De uitgangspunten van mediation:

  Partijen moeten de wil hebben om samen tot een oplossing te komen
  Partijen hebben een geheim houdings plicht
  Deelnemers aan de gesprekken (ook deskundigen) hebben het mandaat om bespreking en te voeren en oplossingen aan te dragen en te accepteren

Het voordeel van een advocaat als mediator is dat hij hierbij ook nog eens over juridische expertise beschikt in dergelijke conflicten en uiteindelijk het resultaat in een vaststellingsovereenkomst kan vastleggen.

Contact

Peters Advocaten
Rembrandtlaan 4C
3723 BJ Bilthoven

033 - 46 27 551
 • Strafrecht

  Strafrecht

  De strafrechtadvocaten van Peters Advocaten richten zich volledig op het nationale- en internationale strafrecht....

  Lees meer
 • Echtscheidingsrecht

  Echtscheidingsrecht

  Wanneer in uw strafzaak door de feitenrechter een ongunstige einduitspraak is gedaan, kunt u beroep in cassatie instellen....

  Lees meer